Jak zmienić arkusze Google z widoku tylko do edycji

Jak zmienić arkusze Google z widoku tylko do edycji

Jeśli jesteś właścicielem określonego pliku Arkusze Google, masz coś do powiedzenia, kto to zmieni, a kto nie. To jest ważne. Ponieważ przypadkowe zmiany mogą być często katastrofalne, gdy masz do czynienia z ważnymi danymi.

Wspólna jakość arkuszy Google sprawia, że ​​jest świetna, ale kiedy zespół jest zbyt duży, większość ludzi otrzymuje tylko opcję „Wyświetl tylko”.

Ale dlaczego miałoby wprowadzić to ograniczenie? I jak możesz zmienić „widok” na „edytuj”? W tym artykule będziemy Cię poinformować o każdym szczególe.

Jeśli jesteś właścicielem pliku

Jeśli jesteś właścicielem pliku Arkusze Google, w którym nie masz zgody „edytuj”, problem może być różnorodny. Najbardziej oczywistym powodem tej niedogodności jest to, że przypadkowo się zalogowałeś na niewłaściwym koncie Google. Upewnij się, że używasz odpowiedniego konta Google przed kontynuowaniem.

Czy używasz prawidłowej przeglądarki?

Jako produkt Google, Google Sheets jest najbardziej kompatybilny z przeglądarką Chrome. Ale będzie również współpracować z Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge i Safari.

Jeśli jesteś przyzwyczajony do innej przeglądarki, arkusze Google też mogą tam działać, ale nie będzie to mieć wszystkich funkcji, które mają inne przeglądarki.

Wyczyść pamięć podręczną i pliki cookie

Jeśli jesteś właścicielem pliku arkuszy i użyj właściwej przeglądarki, co jeszcze mogło być? Cóż, wszystkie przeglądarki zapisują niektóre rodzaje informacji ze stron internetowych w postaci plików cookie i pamięci podręcznej.

Wtedy niektóre pliki stają się uszkodzone i najlepiej je wszystkie wyczyścić. Jeśli używasz sugerowanej przeglądarki do prześcieradeł Google, Chrome, oto jak wyczyść pamięć podręczną i pliki cookie:

  1. Otwórz Chrome i kliknij trzy pionowe kropki w prawym górnym rogu.

  2. Wybierz „Więcej narzędzi”, a następnie „Wyczyść dane przeglądania”.

  3. Następnie musisz wybrać zakres czasu. Jeśli chcesz wszystko usunąć, wybierz „cały czas”.

  4. Teraz sprawdź wszystkie pola obok „plików cookie i innych danych witryny”, a także „obrazy i pliki buforowane”. Kliknij „Wyczyść dane”.

To działanie powinno zapewnić zgodę na edytowanie własnych plików w arkuszach Google. Ale jeśli nadal utkniesz w trybie „Wyświetl tylko”, możesz szukać więcej odpowiedzi na oficjalnym forum Google Drive.

Jeśli nie jesteś właścicielem pliku

Kiedy znajdziesz się w trybie „widok”, nie posiadasz rzeczy, które są nieco bardziej skomplikowane. Osoba, która jest właścicielem pliku, prawdopodobnie nigdy nie dała ci zgody „edytuj”.

Ale innym scenariuszem jest to, że ktoś, kto ma dostęp do „edycji”, odwołał twoją wcześniej uprzednio uprawnienia do edycji. Więc co robisz w takiej sytuacji?

Poproś o dostęp z arkuszy Google

Mimo że Google Sheets jest dostępne na Twoich urządzeniach mobilnych, żądanie dostępu do „Edycji” można wykonać tylko z komputera.

Ponadto, mimo że Google Sheets obsługuje pracę nad plikami offline, musisz być online, aby poprosić o edycję pozwolenia. Oto, co robisz:

  1. Otwórz plik, który chcesz edytować.

  2. Wybierz opcję „Dostęp do edycji żądania”.

  3. Możesz dodać osobistą wiadomość, jeśli chcesz.

  4. Wybierz „Wyślij”.

Właściciel pliku Arkusze Google otrzyma natychmiastowe powiadomienie e -mailowe. A następnie może otworzyć plik, aby natychmiast zapewnić dostęp. To wyglądałoby tak:

  1. Właściciel pliku Arkusze Google musi otworzyć zaawansowane ustawienia udostępniania.
  2. Wybierz swoje imię i nazwisko z listy współpracowników.
  3. I sprawdź opcję „Edytor” obok twojego imienia.

Mogą również wybrać „Ustaw datę ważności”, jeśli chcą, może to być siedem dni, 30 dni, a nawet go dostosować.

Zapytaj właściciela bezpośrednio

Żądanie dostępu do edycji pliku za pośrednictwem arkuszy Google to jeden ze sposobów na zrobienie tego. Jeśli twój współpracownik jest w biurze, zapytanie ich bezpośrednio zamiast czekać na przeczytanie powiadomienia e -mail, może wydawać się szybsze.

To samo dzieje się, gdy nie jest to współpraca w miejscu pracy, a nazwanie kogoś wydaje się skrótem. Jeśli nie są pewni, jak zapewnić Ci dostęp, możesz poprowadzić je przez proces.

Można poprosić o pozwolenie

Nie pozwól, aby tryb „widok” cię zniechęcił. Jeśli jest to twój plik, sprawdź pliki cookie i pamięć podręczną, a także jeśli jesteś zalogowany na konto Google, którego powinieneś używać.

Ale nawet jeśli jesteś częścią zespołu, często może to być po prostu nadzór. W takim przypadku należy poprosić o dostęp do edycji pliku. Jest to zaledwie kilka kliknięć na komputerze właściciela. Lub, jeśli nie możesz się doczekać, skontaktuj się z nimi bezpośrednio.

Czy kiedykolwiek otworzyłeś plik arkuszy „Wyświetl tylko”? Daj nam znać w sekcji komentarzy poniżej.