Jak wyświetlić, kto ma dostęp do arkusza kalkulacyjnego w arkuszach Google

Jak wyświetlić, kto ma dostęp do arkusza kalkulacyjnego w arkuszach Google

Łatwo jest zapomnieć, kto ma dostęp do arkusza Google, jeśli jest używany przez wiele osób. Być może udostępniłeś arkusz kalkulacyjny kilka razy i teraz masz problemy z zapamiętaniem, kto miał pozwolenie na jego użycie.

Zarządzanie arkuszami Google i wiedza o tym, kto ma do nich dostęp, jest ważne. Ale proces tego jest w rzeczywistości dość prosty. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak to się robi.

Jak sprawdzić, kto ma dostęp do arkuszy Google

Istnieje łatwy sposób na ręczne sprawdzenie, kto ma dostęp do arkusza Google. Aby to zrobić, postępuj zgodnie z krokami:

  1. Najpierw otwórz potrzebny arkusz.
  2. Następnie kliknij „Dashboard aktywności”.
  3. Po lewej stronie zobaczysz „Trend widzów” lub „Trend komentarzy”. Teraz kliknij to.

Notatka: Upewnij się, że korzystasz z konta biznesowego, a nie prywatnego. Za pomocą prywatnego konta nie będziesz mógł zobaczyć „Dashboard aktywności”.

Ponadto możesz odfiltrować wyszukiwanie według czasu i zawęzić wyniki. Zobaczmy, jak to zrobić:

  1. Kliknij „strzałkę w dół” w prawej górnej części arkusza.
  2. Wybierz czas na filtrowanie wyszukiwania.

Proszę bardzo! Teraz wiesz, kto ma dostęp do arkusza Google, a kiedy otrzymają pozwolenie. W ten sposób zawsze możesz śledzić, że odpowiednie osoby mogą zobaczyć i edytować arkusz Google.

Umożliwiając tymczasowy dostęp do arkusza Google

Ograniczenie dostępu do arkuszy Google może być bardzo przydatne, jeśli nie chcesz, aby klienci używali ich po wykonaniu pracy. Możesz ustawić datę ważności lub po prostu zakończyć dostęp do tego konkretnego arkusza Google. Oto jak:

  1. Otwórz dysk Google
  2. Znajdź potrzebny arkusz.
  3. Kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz „Udostępnij”.
  4. Teraz wpisz nazwę osoby, z którą chcesz udostępnić ten arkusz.
  5. Aby ustawić datę wygaśnięcia, zmień zgodę na „Can Can Comment” lub „Can View”.
  6. Następnie dotknij „Wyślij”.

Po wykonaniu tych kroków powinieneś powtórzyć pierwsze trzy kroki. Zobaczysz opcję „Advanced” na dole okna. Należy kliknąć, aby zobaczyć „Ustawienia udostępniania”. Jeśli unosisz się nad ich nazwą, pojawi się stopwatch. Klikając go, możesz ustawić datę ważności.

Umożliwiając pozwolenie na przeglądanie

Możesz chronić swój arkusz Google przed zmianą. Chociaż możesz uzyskać dostęp do kilku osób, możesz nie chcieć, aby zmienili treść dokumentu. Najprostszym sposobem na to jest zapewnienie im wyłącznie zezwolenia.

Wykonaj następujące kroki, aby to zrobić:

  1. Otwórz arkusz, który chcesz chronić.
  2. Przejdź do „danych” i przewiń w dół do „chronionych arkuszy i zakresów”.
  3. Pasek pojawi się po prawej stronie arkusza.
  4. Teraz kliknij „Arkusz” i wybierz ten, którego potrzebujesz z menu rozwijanego.
  5. Tutaj musisz kliknąć „Ustaw uprawnienie”.

Pojawi się okno „uprawnienia do edycji zasięgu”. W „Ograniczniu, kto może edytować ten zakres” kliknij „Dostosowany”. To pozwala zdecydować, kto może edytować ten konkretny arkusz. Odsetek wszystkich osób, których nie chcesz edytować arkusz Google. Kliknij „gotowe”, aby zakończyć.

Teraz ludzie nadal mogą przeglądać ten arkusz Google, ale nie będą w stanie wprowadzić w niego żadnych zmian.

Ochrona komórek w arkuszu Google

Alternatywnie możesz również pozwolić na oglądanie, ale także chronić niektóre komórki lub kolumny. Oto, co będziesz musiał zrobić:

  1. Otwórz arkusz.
  2. Wybierz kolumny, które chcesz chronić przed zmianą.
  3. Teraz kliknij „Dane”, a następnie „Chronione arkusze i zakresy”.
  4. Pasek pojawi się po prawej stronie arkusza.
  5. Wprowadź opis polecenia, na przykład - „Brak edycji”.
  6. Następnie kliknij zielony przycisk „Ustaw uprawnienia”.
  7. Pojawi się wyskakujące okienko. W ramach „ograniczania, kto może edytować ten zakres”, wybierz „Custom”.
  8. To pozwala zdecydować, kto może zmienić komórki.

Jeśli osoba bez pozwolenia próbuje zmienić zawartość komórki, wiadomość w arkuszu poinformuje, że nie może tego robić.

Włączanie komentarzy

Czasami potrzebujesz kogoś, kto skomentował zawartość komórki. Ci użytkownicy nie mają do tego automatycznego przywileju, ale możesz im pozwolić. Musisz zrobić z nich „komentator”. Aby włączyć użytkownika z tą funkcją, wykonaj następujące kroki:

  1. Otwórz arkusz, skieruj się na „Plik” i kliknij „Udostępnij”.
  2. Tutaj możesz dodać adresy e -mail tych, z którymi chcesz udostępnić arkusz.
  3. Po dodaniu osoby, po prawej stronie zobaczysz menu rozwijane.
  4. Z tego menu rozwijanego wybierz „Komentarz”.
  5. Na koniec kliknij „Wyślij”.

Włączanie edycji

Za zgodą edytowania użytkownicy arkusza mogą zmienić zawartość komórek. Jako właściciel arkusza będziesz musiał zezwolić na tę akcję. Kroki są bardzo podobne do tych przedstawionych powyżej:

  1. Otwórz arkusz, skieruj się na „Plik” i kliknij „Udostępnij”.
  2. Tutaj możesz dodać adresy e -mail tych, z którymi chcesz udostępnić arkusz.
  3. Po dodaniu osoby, po prawej stronie zobaczysz menu rozwijane.
  4. Z tego menu rozwijanego wybierz „Edytor”.
  5. Na koniec kliknij „Wyślij”.

Ograniczenie uprawnień

Twój arkusz Google jest nieocenionym narzędziem do przechowywania danych. Od czasu do czasu musisz podzielić się tym z innymi ludźmi. Jeśli nie pamiętasz, kogo zezwoliłeś na przeglądanie arkusza, zawsze możesz odwołać się do tego artykułu, aby uzyskać wskazówki.

Ponadto nie będziesz miał problemów, jeśli chcesz chronić swój arkusz przed nieautoryzowanymi zmianami lub jeśli chcesz umożliwić użytkownikom samodzielne wprowadzanie zmian w komórkach. Która z tych funkcji jest dla ciebie ważniejsza i dlaczego? Powiedz nam w sekcji komentarzy poniżej.